Passion för barn och ungas välmående och välbefinnande
Lebi skol if är en ideell förening och en del av svenska skolidrottsförbundet. Vi är en förening:
Vår vision är ett inkluderande samhälle där alla barn och unga ska få möjlighet till en aktiv och meningsfull fritid.
Vi arbetar med att öka inkludering och integration genom meningsfulla fritidsaktiviteter i anslutning till skoldagen så fler barn får möjligheten att röra på sig och hitta till föreningslivet och ingå i trygga sammanhang. Vi arbetar också med att öka ungdomars delaktighet och inflytande i samhället genom LEBI Ledarakademi.
LEBI ett vaccin på mot utanförskap. Vi skapar förutsättningar så fler barn och unga får en aktiv och meningsfull fritid i en trygg miljö med bra förebilder. Genom att arbeta i närområdet där barn och familjer bor ökar vi barn och ungas delaktighet, inkludering, gemenskap och samhörighet. Fler barn och unga blir istället en del av samhället och får mer jämlika uppväxtvillkor.
Genom samverkan med kommun och skola samt övrigt förenings-och näringsliv skapar vi sociala infrastrukturer i bostadsområdena som gör det möjligt för fler barn och unga att inkluderas och komma in i positiva sammanhang på fritiden med bra förebilder.
Vi finns där behoven är som störst och når ut till barn idag som saknar en aktiv och meningsfull fritid. Vi arrangerar organiserade regelbundna träningar och rörelsefrämjande aktiviteter, efter skoltid med bra förebilder, helt kostnadsfritt.
Vi får inte bara fler barn och unga att röra på sig och hitta till föreningslivet. Vi ser även till att äldre barn får en meningsfull fritid och en trygg plattform att stå och agera på genom LEBI ledarakademi.
LEBI ledarakademi bygger framtidens ledare. Vi utbildar och fostrar framtida ledare och samhällsmedborgare.
Våra ledare är relaterbara förebilder och blir bra förebilder i skolan men också i sitt bostadsområde.
Social gemenskap
Lebi ökar den sociala gemenskapen och tillsmmansdeskapet i bostadsområdena men också mellan bostadsområden. Genom att arrangera stadsfester, cuper, lovaktiviteter ökar vi inte bara närvaron och tryggheten i bostadsområden vi minskar utanförskapet och bygger broar mellan skolor och bostadsområden med ett
``VI´´och ``Tillsammandeskap´´ i fokus.
Jag är svensk assyr/syrian född och uppvuxen i Sverige och barn till första generationens invandrare. Jag har det svenska föreningslivet och vår kultur förening att tacka för att ha påskyndad min familjs integrationsresa. Mina föräldrar hade minimal kunskap om det svenska föreningslivet när jag växte upp. Dem var knappt aktiva under mina första år som föreningsaktiv i IFK Linköping basketförening.
Jag var inte ensam om att uppleva detta. Runt 80% av alla svenskar med invandrar bakgrund hade det som mig. Det var inte för att föräldrarna inte ville utan det rådde brist på kunskap och förståelse om hur vårt föreningsliv fungerade i Sverige. Det tog två år innan mina föräldrar började komma på våra matcher och bli aktiva. Det hände något, vi drog in våra föräldrar och dem i sin tur blev en del av föreningskulturen.
Det hade aldrig hänt om inte jag och mina vänner inte inkluderas inom föreingsidrotten. Basket blev mitt liv och mina föräldrar blev mina största supportrar. Jag lyckades spela basket på elit nivå i Norrköping Dolphins och på college i USA i högsta ligan, NCAA.
Jag grundande LEBI skol if 2020 för att jag såg ett stort behov i vårt samhälle. För många barn och unga saknade ett positivt sammanhang på fritiden, förutsättningar till att inkluderas, möjligheter till att påverka och en avsaknad tillhörighet och identitet. Jag valde att agera och mars 2020 tog jag mina fyra barn till Lina Hage. En spontanidrottsplats i ett socioekonomiskt utsatt område med målet att skapa en trygg och inkluderande idrottsarena där alla får möjlighet att ingå positiva sammanhang på fritiden med bra förebilder oavsett bakgrund, ekonomi, kön eller bostadsadress. Där föddes vad som kom att bli LEBI. En metod som är uppbyggd från gräsrotsnivå tillsammans med invånarna i lokalsamhället. Lebi blev ett skol if och idag finns vi på fyra skolor, alla lokaliserade i Södertäljes socioekonomiskt utsatta områden. Även med en skalbar metod som går att använda i vilken stad och skola som helst i Sverige.
När jag ser barn och ungdomar utvecklas och får bevittna processen från att inte våga ta plats till att äga en arena och bli engagerade samhällsmedborgare går det inte att sluta. Det är min drivkraft. Med Lebi skapar vi förutsättningar och en arena där alla har en plats oavsett startsträcka.
2023 blev jag utsedd som årets ledare och årets eldsjäl av Folkspel tack vare mitt arbete med LEBI, ett pris jag delar med alla er andra personer i Sverige som på olika sätt arbetar för att skapa skillnad i barn och ungas liv. Er drivkraft är vad våra barn, vår framtid behöver.